کولر گازی

تاریخ چه کولر گازی :

در دهه 1840 پزشک و مخترع دکتر جان گوری از فلوریدا پیشنهاد کرد که شهرها را خنک نگه دارند تا ساکنین از خسارات دمایی بالا در امان باشند. گوری معتقد بود که خنک سازی کلید جلوگیری از بیماری هایی مانند مالاریا و … است و حتی برای بهبود و رفاه بیماران لازم می باشد ، اما سیستم ابتدایی آن برای خنک سازی اتاق های بیمارستان نیازمند یخ های...

تاریخ چه کولر گازی :

در دهه 1840 پزشک و مخترع دکتر جان گوری از فلوریدا پیشنهاد کرد که شهرها را خنک نگه دارند تا ساکنین از خسارات دمایی بالا در امان باشند. گوری معتقد بود که خنک سازی کلید جلوگیری از بیماری هایی مانند مالاریا و … است و حتی برای بهبود و رفاه بیماران لازم می باشد ، اما سیستم ابتدایی آن برای خنک سازی اتاق های بیمارستان نیازمند یخ های بزرگ بود که از دریاچه های یخ زده و جریانات شمال ایالات متحده به فلوریدا منتقل می شد که برای رسیدن به این چالش گران قیمت لجستیکی، گوری شروع به آزمایش مفهوم خنک کننده مصنوعی کرد. او یک ماشین را طراحی کرد که یخ را با استفاده از یک کمپرسور که توسط آب و بخار کار می کرد که در سال 1851 این اختراع برای او ثبت شد.

اگرچه گوری به دلیل حمایت مالی در دستیابی به فناوری ثبت شده خود به بازار ناکام بود اما اختراعش پایه و پیشرفتی مهم برای تهویه مطبوع و یخچال به شیوه ی مدرن بود

ایده خنک کننده مصنوعی برای چندین سال  رکورد را در صنعت خود به دست گرفته بود تا این که مهندس ویلیس کاریر کار خود را آغاز کرد که منجر به اختراع نخستین واحد تهویه مطبوع مدرن  شد، در سال 1902 برای شرکت Buffalo Forge مشغول به حل مشکل رطوبت صفحات لیتوگرافی مجله در انتشارات  Publishing Sackett-Wilhelms در شهر بروکلین بود.

کاریر از طریق یک سری از آزمایش ها یک سیستم را طراحی کرد که رطوبت را با استفاده از پیچ های تنظیم خنک کننده کنترل می کرد و دستگاهی اختراع کرد برای درمان هوا که می توانست باگرم کردن آب یا خنک کردن آن دمای هوا را تنظیم کند . او همچنان آزمایش و تدوین تکنولوژی خود را ادامه داد و سیستم کنترل اتوماتیک را برای تنظیم رطوبت و دمای هوا در کارخانه های نساجی طراحی و ثبت نمود.

مدت ها پیش گوری متوجه شد که کنترل رطوبت وتهویه مطبوع می تواند به بسیاری از صنایع دیگر منجر شود و سرانجام از شرکت بوفالو فورج خارج شد و شرکتی جداگانه با شش مهندس دیگر تشکیل داد .

خنک کردن ساختمان های عمومی

در نمایشگاه جهانی سنت لوئیس درسال 1904 سازمان دهندگان از خنک کننده مکانیکی برای خنک سازی ساختمان دولتی میسوری استفاده کردند این سیستم 35000 فوت مکعب هوا را در هر دقیقه  برای خنک کردن سالن های 1000 صندلی و اتاق های دیگر در ساختمان ایالات میسوری استفاده می کرد و برای اولین بار عموم مردم آمریکا در معرض مفهوم خنک کننده راحتی قرار گرفتند.

در دهه 1920 زمانی که آمریکایی ها به سینما می رفتند تا ستاره های هالیودی را درصحفه نقره ای تماشا کنند این موفقیت بزرگ در تکنولوژی خنک کننده اتفاق افتاد و اساسا سیستم های گرمایشی از همان کانال کشی که برای سیستم های سرمایشی که هوای سرد را از طریق دریچه ها پخش می کرد درفصل های سرد و مواقعی که دمای هوا پایین بود گرما را پخش می کرد. در سال 1922 شرکت اولین سیستم خنک کننده طراحی شده برای تئاتر متروپولتین در لوس آنجلس را نصب کرد که برای کنترل دما و رطوبت در سرتاسر ساختمان نصب شد.

به ارمغان آوردن خنکی

با وجود پیشرفت در فن آوری های خنک کننده، این سیستم ها برای خانه ها بسیار بزرگ و جاگیر بود. در سال 1929 فریگی دارلی با ساخت فن آوری یخچال، یک سیستم خنک کننده جدید اسپلیت را به بازار معرفی کرد که برای استفاده در منزل به اندازه کافی کوچک بود وفقط به اندازه یک رادیو جا می گرفت.

با این حال، سیستم سنگین و گران قیمتی بود و نیاز به یک واحد انعطاف پذیر کنترل از راه دور داشت. فرانک فاول، ژنرال الکتریکی بر روی این سیستم طراحی و پیشرفت داد و شرکت ژنرال الکتریک با تولید 32 نمونه ی مشابه از 1930 تا 1931شروع به کار کرد . تقریبا در همان زمان، توماس میدگلی، آلبرت هن و رابرت مک ناری از جنرال موتورز ، کولرهای کلروفلوئورو کربن (CFC) را تولید کردند که اولین مایعات یخ زدایی غیر قابل اشتعال در جهان بود که به طور قابل توجهی بهبود ایمنی تهویه هوا را افزایش داد.

با این وجود، مواد شیمیایی تخریب  لایه اوزون مرتبط به دهه های بعد آن می شوند و در نهایت توسط دولت های سراسر جهان بعد از پروتکل مونترال در دهه 1990 به حالت تعلیق درآمده است. هیدروفلوئوروکربن ها (HFCs)، لایه ازون را تخریب نمی کنند و محبوبیت بیشتری دارند اما در نهایت با تغییرات آب و هوایی ارتباط دارند. تحقیقات پیشرفته اخیر توسط اداره فن آوری های ساختمان اداره انرژی و آزمایشگاه ملی Oak Ridge منجر به ساخت تکنولوژی های جدید شد که برای این سیاره کمتر مضر باشد . سیستم های خنک کننده خانگی پس از H.H. Schultz و J.Q. شرمن یک اختراع برای واحد تهویه مطبوع ثبت کرد که می تواند بر روی یک پنجره قرار داده شود. این محصول در سال 1932 به بازار رسید اما با توجه به هزینه بالا آنها به طور قابل توجه خریداری نشد برای همین مهندس هنری گالسون در حال توسعه یک نسخه ارزان تر از پنجره تهویه هوا و راه اندازی خطوط تولید برای چندین تولید کننده بود. تا سال 1947، 43،000 از این سیستم ها فروخته شد – و برای اولین بار صاحبان خانه می توانستند از تهویه مطبوع بدون نیاز به هزینه بالا لذت ببرند.

در اواخر دهه 1960 بیشتر خانه ها دارای تهویه مطبوع مرکزی بودند و تهویه مطبوع پنجره ها از هر زمان مقرون به صرفه تر بود، و باعث رشد  در کشورها با هوای گرم  مانند آریزونا و فلوریدا شد. طبق اداره اطلاعات انرژی ، تهویه مطبوع در حال حاضر نزدیک به 100 میلیون خانه آمریکایی است که 87 درصد از تمام خانوارها را شامل می شود.

استانداردهای بهبود کارایی در تاریخچه کولرگازی در جهان

همانطور که کولرگازی در سال 1970 افزایش یافت به بحران انرژی ضربه زد. هیئت مدیره قانون گذاران تصویب قوانین برای کاهش مصرف انرژی مرحله ای را برای برنامه استاندارد لوازم و تجهیزات اداره انرژی تهیه کردند که استاندارد صرفه جویی در انرژی فدرال را برای تولیدکنندگان کولرگازی و سیستم های تهویه مطبوع ایجاد می کرد.

 وزارت انرژی از سال 1992 استانداردهای حفاظت از تولید تهویه مطبوع مرکزی و پمپ های حرارتی صادر کرده است. پیش بینی می شود که استاندارد اولیه از سال 1993 تا سال 2023  در حدود 29 میلیارد دلار صرفه جویی در هزینه های انرژی شده باشد و   پیش بینی می شودبا لایحه استانداردی که در سال 2006 تصویب شد حدود 70 میلیارد دلار  صرفه جویی انرژی در سال 2006 تا 2035 برسد و از تولید 369 میلیون تن دی اکسید کربن جلوگیری کند که معادل آن با انتشار گازهای گلخانه ای سالانه حدود 72 میلیون اتومبیل است.
این برنامه در حال حاضر باعث افزایش کارایی بالا در تکنولوژی تهویه مطبوع جدید شده است که به مصرف کنندگان صرفه جویی در انرژی و هزینه کمک کرده است. در واقع امروزه سیستم های تهویه مطبوع جدید حدود 50 درصد انرژی کمتری نسبت به سال 1990 مصرف می کنند.

منبع سایت (https://boschiran.co/)

کولرگازی یک خنک کننده قوی هوا می باشد که نسبت به کولرهای آبی قدیمی بسیار قوی تر بوده و تنها مدت کوتاهی

بعد از فعالیت هوایی بسیار مطبوع و دلنشین در محیط منزل یا محل کارتان ایجاد می کند.طبق اداره اطلاعات انرژی 48 درصد از کل مصرف انرژی در خانه ها، نتیجه استفاده از سیستم سرمایش و گرمایش است

در روز های گرم تابستان مخصوصا در مناطق گرم و شرجی، کولرگازی یکی از مهم ترین و کاربردی ترین لوازم به حساب می آید.

از طرفی سیستم فیلترینگ هوا در کولرهای گازی موجب می شود تا هوای محیط از هرگونه آلودگی و آلاینده پاکسازی شود

و به همین دلیل برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند بسیار گزینه ی مناسبی می باشد چراکه علاوه بر خنک کردن هوا همزمان

فرآیند استرلیزه سازی هوا را نیز انجام می دهد و دیگر نیازی به استفاده از فیلترهای هوا نمی باشد.

انواع کولر گاری :

  • کولر گازی یک تکه یا پنجره‌ای

  • کولر گازی ایستاده

  • کولر گازی دو تکه (اسپلیت)

  • کولر گازی سقفی یا کاستی

  • کولر گازی پرتابل (قابل حمل)

  • کولر گازی داکتی یا کانالی (در این نوع ممکن است گرمایش به صورت کویل آب گرم باشد)

  • کولر گازی چند شعبه یا مولتی وی (در ظرفیت‌های 38000 BTU به بالا در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می‌شود)

اساس کار کولرهای گازی بر اساس سیکل تبرید است. اجرای سیکل تیرید: کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور هستند.
سیکل سرمایش به این صورت است که ابتدا گاز توسط کمپرسور متراکم می شود. پس از عبور گاز از کندانسور وارد اواپراتور می شود و به مایع تبدیل می شود. سپس گاز تبخیر شده و گرمای مورد نیاز خود را از مولکول های هوا می گیرد. به این ترتیب موجب سرمایش هوای داخل ساختمان می شود.

ظرفیت کولرهای گازی برحسب BTU/hr بیان می شود. هر BTU میزان گرمای لازم برای افزایش دمای یک پوند آب در فشار یک اتمسفر از 60 به 61 درجه فارنهایت است.

کولر گازی پنجره ای

کولر گازی پنجره ای مجموعه ای یک تکه می بباشد که یک کندانسور در انتهای آن رو به بیرون قرار دارد. هوا از طریق فن کندانسور دمیده می شود. و گرمای کندانسور را از بین می برد.
نیمی از دستگاه در محیط داخل و نیمه دیگر در محیط بیرون و مجاورت هوای آزاد قرار می گیرد. بنابراین معمولا در محل پنجره ها نصب می شود و علت نامگزاری آن ها به عنوان کولر پنجره ای نیز همین است.
این نوع از کولرهای گازی حالت گرمایش و همچنین ریموت کنترل ندارند. مصرف بالای برق و سر و صدای زیاد از دیگر معایب این کولرهاست.

کولر گازی پرتابل

کولرهای گازی پرتابل یا قابل حمل در ظرفیت های پایین تولید شده و حالت گرمایش نیز دارند. این مدل کولر گازی دارای ریموت کنترل بوده و برای فضاهای کوچک قابل استفاده است. تمام بخش های این کولر در یک مجموعه به صورت پکیج قرار گرفته اند.
در حالت سرمایش، گرمای محیط از طریق لوله خرطومی موجود در پشت دستگاه به بیرون انتقال می یابد. در نتیجه باید این لوله خرطومی را به پنجره یا منفذی که هوا را بیرون انتقال دهد، وصل کنیم.
حالت گرمایش این کولر با هیتر انجام می شود که چندان مقرون به صرفه نیست.

کولر گازی دو تکه یا اسپیلت

کولر گازی اسپیلت از دو بخش مجزای یونیت خارجی و یونیت داخلی ساخته می شود. این دو بخش توسط لوله های مسی یا آلومینیومی به هم مرتبط هستند. لوله باریکتر گاز سرد را وارد یونیت داخلی می کند. و لوله ضخیم تر گاز گرم را به یونیت خارجی می فرستد.
این کولرها غالبا دارای قابلیت کنترل از راه دور هستند.
کولرهای اسپیلت دارای دو مدل معمولی و اینورتر می باشند. مدل اینورتر کم مصرف تر بوده و حداکثر تا شصت درصد مصرف انرژی را کاهش می دهد.

اسپیلت ایستاده

کولرهای گازی ایستاده برخلاف کولرهای پرتابل دو تکه بوده و دارای دو یونیت داخلی و خارجی می باشند. یونیت داخلی در داخل ساختمان قرار گرفته و قابل حمل نیز نمی باشند. بخش خارجی نیز در فضای خارجی ساختمان قرار می گیرد.
کولرهای گازی ایستاده دارای دو نوع تک فاز و سه فاز هستند. کولر های تک فاز نیز در دو مدل معمولی و اینورتر موجود می باشند.
معمولا کولرهای ایستاده در ظرفیت های بالای 48000 BTU/hr تولید می شوند. بنابراین برای سالن های بزرگ مناسب می باشند. مصرف انرژی کولرهای ایستاده، پایین می باشد.

بیشتر

کولر گازی